Ako rozoznať kvalitné a nekvalitné oblečenie?


Keby sme sa riadili vo vnímaní cenovkou, ďaleko by sme nezašli - cenu vecí totiž určuje nielen samotná kvalita, ale desiatky ďalších faktorov. Nehovoriac o tom, že niekedy ide faktor kvality úplne do úzadia.

Inak povedané, najlepší spôsob, ako sa nenechať nachytať, je ignorovať cenovku a zameriať sa na všetko ostatné. Vaše ťažko zarobené peniaze si zaslúžia, aby boli minuté v prvom rade na kvalitu a nie na nekvalitný produkt s premrštenou cenovkou.

Ako ale na to? Čo nám o oblečení prezradí, či ide o naozaj dobrú investíciu?

Látka - je oblečenie z prírodnej tkaniny?

S oblečením je to niekedy ako s láskou, stačí jeden pohľad a ste v tom až po uši. Našťastie je pri oblečení podstatne jednoduchšie zistiť, čo presne sa skrýva vo vnútri a či v tom predsa len nebude nejaký háčik. A jednou z prvých a najdôležitejších vecí, akú by ste si mali pri oblečení skontrolovať, je látka.

Všeobecne povedané, zamerajte sa primárne na prítomnosť prírodných látok ako sú vlna, bavlna, hodváb či ľan. Vlna je výborný materiál na všetky 4 ročné obdobia, ľan je zase vhodný materiál na leto. Kravaty a vreckovky by mali byť z hodvábu. Bavlna je štandardom pre nohavice, košele či tričká, poteší, ak je mercerizovaná, čo ju robí menej krčivou, odolnejšou voči plesniam a príjemnou na dotyk.

Automaticky to však neznamená, že by ste mali odmietať akýkoľvek syntetický materiál. Materiály ako je polyester či akryl sú prirodzene lacnejšie ako tie prírodné, no nezriedka sa využívajú ako prímes do prírodných látok pre eliminovanie istých nevýhod prírodných materiálov (redukuje napr. silnú krčivosť ľanu) alebo pre svoje vodeodolné a vetruodolné vlastnosti v športovom oblečení.

100% polyester v prípade bežného elegantného oblečenia však zrejme nebude tou pravou cestou a naznačí vám, že sa zrejme pri výrobe šetrilo na nesprávnych miestach.

Oblečenie z prvotriednych tkanín

Štítok - kde bolo oblečenie vyrobené?

Nie je jedno, kde je oblečenie vyrobené. Jednak preto, že oblečenie vyrábané vo východnej Ázii sa často šije pri príšerných platových a pracovných podmienkach, navyše je tu nezriedkavo využívaná aj detská práca. A to je fakt, pri ktorom si každý dvakrát rozmyslí, či mu to za tých pár ušetrených eur stojí.

V druhom rade platí aj to, že oblečenie vyrábané na ďalekom východe sa často produkuje v extrémne masových množstvách a nie je tu priestor zamerať sa na kvalitu.

Čína, India či Bangladéš? Radšej ruky preč. Čo tak vyskúšať radšej lokálnu produkciu, z rúk šikovných krajčíriek a krajčírov zo Slovenska?


Ušité s láskou na Slovensku

Dotyk - je látka pevná?

Ak už viete, že vaše oblečenie je z kvalitných materiálov a z krajín, kde sa šije kvalitne a za férových podmienok, je na čase ísť hlbšie. 

To, že je látka prírodná, totiž ešte neznamená, že je kvalitná a dobre spracovaná. Chyťte teda kúsok oblečenia a skúste ho v rukách “požmoliť”. Ak sa čoskoro oblečenie nevráti do pôvodnej podoby, zrejme nebude kvalita tip top. Hoci majte na pamäti, že pre ľan tento test neplatí.

Podobným spôsobom môžete oblečenie otestovať aj tým, že ho jemne natiahnete. Ak sa oblečenie nevráti okamžite do pôvodného tvaru, je to znamením, že látka je nekvalitná a najrozumnejšia vec, akú môžete urobiť, je opustiť predajňu. 

Kvalita, za ktorú ručíme

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY