Ako si vybrať na jeseň ten správny kabát?


Jeseň je z hľadiska možností v oblasti štýlu veľmi vďačné ročné obdobie a ak má človek možnosť naozaj sa bez výraznejších kompromisov vkusne obliecť, tak je to práve na jeseň. Celá jesenná móda však ako taká začína pri dobrom kabáte. Ako si ale vybrať ten správny?

Nuž, s kabátmi je to trochu komplikovanejšie. Typické slovenské jesenné počasie je premenlivé, čo znamená, že je nutné sa pripraviť na celú škálu podmienok, na čo jeden kúsok v šatníku jednoducho nepostačí, akokoľvek by sme chceli. 

S týmito 5 typmi kabátov a búnd však budete pripravený naozaj na čokoľvek, čo vám jeseň môže priniesť do cesty.

Klasický kabát

Vo svete módy nenájdete veľa odevov s takou históriou, akú má klasický (dvojradový) kabát. Nosili ho už námorníci v 19.storočí, sprevádzal generálov počas vojnových období, milovali ho ikony filmového priemyslu a bez výraznejších zmien pretrval až dodnes. Ak chcete prežiť neskorú jeseň a zimu s gráciou skutočného elegána, tento kabát je povinnosť.

Plášť

Plášť sa zásadne od klasického zimného kabátu nelíši, zvyčajne je dlhší (siaha nad kolená), z ťažšej látky a narozdiel od zimného kabátu, pre ktorý je typické dvojradové zapínanie (hoci to nie je vôbec podmienka), pri plášťoch je úplne bežný aj jeden rad gombíkov. Plášte sa typicky nosia cez ľahšiu bundu či oblek a čo je najdôležitejšie, vyzerajú neskutočne elegantne a ich história je podľa niektorých zdrojov ešte bohatšia než pri kabátoch.

Trenčkot

Trenčkoty boli navrhnuté počas prvej svetovej vojny, z čoho plynie aj ich názov (trench = priekopa, zákop). Ich najdôležitejšou funkciou bola a dodnes je ich nepremokavosť a funkčnosť, čo ale nijak neškodí ich samotnému vzhľadu. Veľmi populárnym, ba až ikonickým, sa stal trenčkot vo farbe camel, ktorý fantasticky vyzerá na košeli s kravatou či celkovo cez oblek.

Bombera

Ak patríte medzi mužov, ktorí si nepotrpia na klasickú britskú eleganciu a preferujú radšej niečo modernejšie, hoci chcú stále vyzerať dostatočne sofistikovane, bombera je cesta. Tento štýl je overený rokmi a veľmi populárny najmä v poslednom období, veľmi dobre sa kombinuje a pri výbere natrafíte tak na ľahšie jesenné bombery, ako aj na ťažšie bombery, určené vyslovene na zimu. 

Kožená bunda

Len pre skutočných frajerov! Kožená bunda je jednoducho legenda, tak ako všetci muži, ktorí ju preslávili a niesť ju na sebe znamená spoločenskú zodpovednosť. Ale teraz vážne. Kožená bunda je úžasne univerzálny odev, zahviezdite s ňou tak v kombinácii s bielym tričkom na štýl Jamesa Deana, ako aj v kombinácii s košeľou a kravatou na štýl Davida Beckhama. Je synonymom pre rebéliu a povedzme si narovinu, je jednoducho sexy. Inak povedané, ak ju ešte nemáte, napravte to.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY