Ako spraviť z roku 2019 najlepší rok vášho života


To, že vám možno tohtoročné predsavzatia utiekli pomedzi prsty ešte neznamená, že zostávajúcich 11 mesiacov nemôžete využiť naplno. Urobiť z roku 2019 najlepší rok vášho života je stále možné a po prečítaní tohoto článku možno zistíte, že ani nie zas tak náročné. Pretože hoci nemáme všetko v našom živote pod kontrolou, rozdiel je často v drobných zmenách v životnom štýle a konzistencii, nie v tom, či sa nám podarilo vycestovať do našej vysnívanej destinácie.

Mnohé výskumy tvrdia, že svoje novoročné predsavzatia dodrží len jeden z 10 ľudí. Vyformovať nové zvyky nie je nič jednoduché a to, že Nový rok je symbolickým momentom a teda ideálnym začiatkom, na tom absolútne nič nemení.

Skúste si dať predsavzatia na rok 2019 znova. A tentokrát sa nesústreďte na konkrétne ciele, ale na konkrétne zmeny v prístupe k životu, ktoré sami o sebe dokážu spôsobiť obrovské zmeny – tak vo vašom zdraví, ako aj vo vašej mentálnej pohode a vašich medziľudských vzťahoch.

Týchto 5 zmien v životnom štýle nie je zložité vykonať a v konečnom dôsledku vás dokážu konzistentne posúvať k neočakávaným výsledkom.

1. Vyhraďte si tento rok čas pre priateľov

Áno, sme zaneprázdnení, máme veľa práce, sme unavení a tak ďalej. Máme pocit, že vďaka sociálnym sieťam sme s našimi blízkymi prepojení tak, ako nikdy v histórii (čo je napokon aj pravda), no zároveň sme nikdy neboli tak osamelí.

Prianie k narodeninám sme obmedzili na pár ťuknutí do klávesnice, emocionálnu podporu sme obmedzili na srdiečko na Instagrame.

Dajte si záväzok, že si jeden večer v týždni vyhradíte na osobné stretnutia s ľuďmi, ktorých máte radi. Urobte si plány a dodržte ich. Zavolajte známym zo strednej či vysokej školy a pozvite ich na pivo. Alebo na večeru. Začnite ešte dnes.

2. Využite voľný čas naplno

Voľný čas je neuveriteľne cenná komodita a asi všetci máme pocit, že ho nikdy nemáme dosť – a pritom dokážeme stráviť celé večery pri televíznych reláciach, ktoré vlastne ani nemáme radi a Counter Strike máme zapnutý 3-4 hodiny denne. A ak robíme niečo iné, pravdepodobne je to Instagram alebo Facebook. 

Áno, súčasný svet ponúka príliš veľa rozptýlení a je čas povedať im nie. Začnite tým, že začnete sledovať, koľko času denne podobnými aktivitami zabijete a zanalyzujte si, kam by vás dokázalo posunúť, keby ste tento čas využili produktívnejšie. Ani neviete ako a možno už za pár mesiacov budete ovládať základy gitary, španielsku gramatiku alebo prípravu dokonalého medium rare stejku.

Skúste aspoň polovicu vášho voľného času venovať podobným aktivitám a nielenže obohatíte svoj život novými zručnosťami, ale budete sa cítiť celkovo podstatne lepšie.

3. Začnite šetriť

Spravte si vo vašich financiach celkový prehľad. Sledujte svoje príjmy a svoje výdavky. Možno zistíte, že viete ušetriť nemalé množstvo financií, ktoré by ste mohli využiť napríklad na letnú dovolenku. Možno nepotrebujete každé ráno kávu s croissantom, bez ohľadu na to, že baristka vás zvykne potešiť krásnym úsmevom. Možno môžete zredukovať svoj TV balík, pretože francúzske televízie naozaj nikdy nesledujete. Možno nepotrebujete 5 lacných oblekov a v konečnom dôsledku bude výhodnejší jeden kvalitný. A možno môžete chodiť do práce aj na bicykli, napokon urobíte niečo aj pre svoje zdravie.

Peniaze, ktoré ušetríte, si začnite odkladať. Ak by sa vám podarilo napríklad odložiť si len 50 eur týždenne, na konci roka by ste mali bokom 2400 eur, čo už je suma, ktorou sa dá zaplatiť pekná dovolenka.

4. Nie cvičenie, pravidelný pohyb

Novoročné predsavzatia sa často pohybujú okolo záväzku pravidelných návštev posilňovne. Čo tak využiť radšej silu konzistencie a nenútiť sa nasilu do niečoho, čo je vám proti srsti?

Vykašlite sa na cieľ chodiť do fitka a sústreďte sa na každodenný pohyb. Jeden deň môžete naozaj ísť do fitka, druhý deň plávať, tretí deň na bicykel. Cítite sa nedobre a máte pocit, že nedokážete ani pohnúť prstom? Nebuďte na seba prísny a zostaňte pri tom, že sa aspoň prejdete do práce alebo so psom. 

Kľúčom nie je vypotiť dušu, kľúčom je každodenná akcia, bez ohľadu na jej intenzitu. Pretože pravidelná akcia buduje návyk. Ak sa budete sústrediť na každodenný pohyb a nie na svoj cieľ, ľahšie dodržíte svoje predsavzatia a ten cieľ (napríklad schudnúť 10 kilogramov) s tým príde tak nejak ruka v ruke.

5. Začnite si zapisovať, za čo ste vďačný

Kúpte si zošit a odložte si ho na nočný stolík. Každý večer, miesto toho, aby ste scrollovali Instagram, si doň zapíšte, za čo ste z uplynulého dňa vďačný. Môžu to byť veľké veci, môžu to byť drobnosti, na tom nezáleží.

Na druhý deň ráno si tieto slová pripomeňte. Ak si zvyknete začínať a končiť deň takto pozitívne, na vašu mentálnu pohodu to bude mať ohromný vplyv. Navyše si začnete lepšie všímať každodenné pekné veci, ktoré ste možno doposiaľ ignorovali. Tento návyk vám zaberie denne max. 2 minúty, no v prevencii proti depresii a úzkosti sa mu máločo vyrovná.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY