Benefity materiálov chemického pôvodu


Materiály chemického pôvodu sú neoddeliteľnou súčasťou moderného textilného priemyslu. Vývoj týchto materiálov si vyžaduje neustály pokrok a kvalita jednotlivých materiálov rôznych dodávateľov sa môže diametrálne odlišovať. Napriek kontroverznej povesti ,,umelých materiálov‘‘ vám prinášame prehľad bežne používaných materiálov v kolekcii OZETA a ich praktických i pozitívnych vlastností, ktoré spotrebiteľom prinášajú. 

Súbor vlastností, ktorými sú vybavené prírodné vlákna je nenahraditeľný, avšak v niektorých prípadoch s ohľadom na ich funkčnejšie využitie môže byť pridanie umelého vlákna vo vyváženom pomere žiadúce. Pre naplnenie určitých požadovaných parametrov je použitie v plnom rozsahu taktiež nevyhnutné.

POLYESTER (PES)

Je mimoriadne praktický a všestranný materiál. Vlákno polyestru je ďaleko pravidelnejšie než vlákna prírodné a má veľmi dobré izolačné vlastnosti. Príjemne chladí, nekrčí sa a výborne sa udržuje. Dnes sa tvoria kvalitné látky z polyestru tak, že sa na omak takmer nedajú rozoznať od hodvábu. 

Jeho vlákna majú veľa dôležitých vlastností, vďaka ktorým sú ostatné materiály trvácnejšie a kvalitnejšie. Má odolnosť proti mikroorganizmom a plesniam – ostatné vlákna tak čiastočne antialergizujú. Polyester spĺňa požiadavky bežných spotrebiteľov, ktorí nemajú čas nosiť oblečenie do čistiarne a venovať mu špeciálnu starostlivosť, ktorú prírodné materiály vyžadujú. 

Polyester má neprávom povesť nekvalitného materiálu, ktorý výrobcovia textilu volia, keď chcú ušetriť na prírodných materiáloch. Polyester v podobe dederonu aký sa u nás predával v dobe socializmu, dnes nahradili materiály ďaleko vyššej kvality, ktoré sa s predchádzajúcimi nedajú porovnať. Módny priemysel ich nemôže ignorovať a objavujú sa i v modeloch popredných svetových návrhárov. Naši dodávatelia polyestru sú zo špičkových textilných veľtrhov z Talianska, Francúzska a Nemecka. 

Polyester sa pre zvýšenie priaznivých vlastností bežne pridáva do pánskych oblekov, či dámskych kostýmov.

POLYAMID (PA, PAD)

Polyamid sa začal vyrábať ako prvé syntetické vlakno v roku 1938 pod názvom nylon. Do skupiny polyamidových vákien patria aj tie s označením silon, dralon, kevlar či cordura. 

Polyamid je pevný, pružný a veľmi odolný proti oderu, nekrčí sa, jednoducho sa udržiava. Jeho použitie v pletacích priadzach má zvyčajne praktické, nie cenové dôvody.

Pre svoje priaznivé vlastnosti sa s polyamidom môžete stretnúť napr. v prémiových dámskych bundách, alebo ako prímesou vlákna v bestsellerových šatách dámskej kolekcie.

Zatiaľ žiadne produkty.

ELASTAN (EA)

Elastické syntetické vlákno, vďaka ktorému oblečenie strihovo lepšie padne a príjemnejšie sa nosí. Elastan je extrémne pružný, drží tvar a výborne sa ošetruje. Vlákna elastanu sa môžu natiahnuť aj na sedemnásobnú dĺžku a po uvoľnení sa vrátia na pôvodný rozmer. Do odevných materiálov sa pridávajú len vo veľmi malých množstvách (obyčajne 2-5 %) pre zvýšenie pružnosti. 

Elastan je nevyhnutnou súčasťou odevu, kde zákazník požaduje moderný slim vzhľad a pohodlie. S jeho prímesou sa môžete stretnúť napr. sakách či rifliach. 

AKRYL, POLYAKRYL alebo POLYAKRYLONYTRIL (PA)

Hovorí sa mu aj umelá vlna - má takmer zhodnú textúru, pevnosť. Je veľmi pružný, hebký a má veľmi dobré termoizolačné schopnosti. Veľmi často sa používa ako prímes k vlne, čím pomáha dlhšej životnosti a zároveň znižuje žmolkovanie. Nezráža sa a ľahko sa perie. 

Vďaka svojej špecifickej jemnosti je obľúbeným materiálom v šáloch alebo ako prídavný materiál v pánskych svetroch.  

Zatiaľ žiadne produkty.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY