Creative black tie: Čo to je a ako sa adekvátne obliecť?


Napriek tomu, že na pozvánke stojí “black tie”, vždy sa nájde minimálne jeden muž, ktorý má pocit, že potrebuje v dave vyniknúť. Akokoľvek však túžite cez svoje oblečenie vyjadriť svoju osobnosť (a nie, že by na tom za bežných okolností bolo niečo zlé), pokiaľ ide o “black tie” dress code, kreativitu radšej nechajte doma. 

Pointou “black tie” je totiž práve uniformita. V praxi to znamená smoking v čiernej alebo polnočnej modrej farbe, čierny motýlik, smokingové nohavice, smokingový pás, smokingová (biela) košeľa a čierne oxfordky. Vynikať z tejto predpísanej šablóny značí buď aroganciu alebo absolútnu neschopnosť obliecť sa do spoločnosti. Inak povedané, nebudí to dojem, ktorý budiť chcete.

Akokoľvek prísny však “black tie” dress code je, prirodzene existujú výnimky. Možno ste slávny spevák, ktorý stavia svoj imidž na tom, že sa nevie obliecť adekvátne. A možno stojí na pozvánke niečo ako “creative black tie”. 

Čo je creative black tie?

Ako názov napovedá, creative black tie je uvoľnenejší dress code ako jeho nadradený predchodca. A v dobe, kedy všetci túžime vyniknúť a ukázať svoju individualitu, je stále populárnejší. Veľmi obľúbený je na večierkoch v rámci kreatívneho a zábavného priemyslu, často je nazývaný aj “Hollywood black tie”, pričom si nie je ťažké domyslieť, prečo. 

Aj kreativita však má svoje hranice a akokoľvek kreatívne chúťky máme, stále nás v názve straší to slovíčko “tie”. Ako sa teda na tento druh udalostí obliecť tak, aby sme to neprešvihli?

Ako sa obliecť na creative black tie?

Creative black tie v praxi znamená, že máme povolenie klasickému “black tie” outfitu dodať istý šmrnc. Spôsobom, ako to urobiť vkusne, je jednoducho pridať klasickému black tie outfitu trochu farby. V tomto ohľade máme štyri možnosti:

  • smoking
  • košeľa
  • vesta
  • smokingový pás

Zvyšok prvkov vášho outfitu, teda čierny motýlik, nohavice so smokingovým pásom a čierne oxfordky by mali zostať nedotknuté.

Konzervatívnejším spôsobom, ako dodať outfitu charakter, je zameriať sa na vestu ALEBO smokingový pás, nikdy nie oboje. Fantastickou voľbou je červený smokingový pás, ktorý je nesmrteľným spôsobom, ako prísť na creative black tie udalosť naozaj adekvátne oblečený. Ďalšími farbami, s ktorými je možné experimentovať, je burgundy, tmavozelená, kráľovská modrá, či tabaková.

Ak máte v sebe viac odvahy, môžete zaexperimentovať aj so samotným smokingom a košeľou, kde sa však už pohybujete po tenkom ľade a je stále nutné mať na pamäti niekoľko základných pravidiel. V rámci smokingov sa vo svete celebrít a prominentov stali veľmi obľúbené vzorované smokingy, ktoré však stále len veľmi zriedka opustia čiernu alebo polnočnú modrú farbu. Čierny smoking s jemnými čiernymi vzormi je tá správna cesta, stále častejšie badať aj zlaté vzorovanie, ktoré však radšej prenechajte iným. Ak si predsa len trúfate na niečo špeciálne, odvážnou alternatívou je smoking v červenej farbe.

A košele? Biela smokingová košeľa bude vždy istotou a košeľa ako taká nie je ideálny prvok na experimentovanie, ak však vaše kreatívne ja prežíva novú renesanciu, vyskúšajte ísť do kombinácie “tón v tóne”. Čierny smoking s čiernou košeľou alebo čierny smoking s košeľou v polnočnej modrej je riskantný krok, ktorý sa však s trochou snahy môže vyplatiť.

Záver

Creative black tie je dress code, ktorý vám povoľuje pridať “black tie” outfitu istý charakter. Či už sa rozhodnete pre štruktúrovaný smoking, farebnú vestu, farebný pás alebo odvážnu košeľu, nezabúdajte na dve dôležité veci – vždy si zvoľte len jeden z vyššie menovaných prvkov, ktorým vyniknete a nikdy nezabúdajte na to, že vhodné oblečenie je len čiastkovým úspechom a zle oblečený muž nie je o nič menší problém, ako dobre oblečený muž, ktorý sa nevie adekvátne správať.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY