Kompletná príručka k dress codes, aké môžu stáť na pozvánke na ples


Plesová sezóna so sebou tradične nesie vysoké očakávania, ale aj množstvo otázok. A jednou z najčastejších otázok je, ako sa na taký ples adekvátne obliecť.

Dress kód na ples

Nuž, páni, máme pre vás dobrú správu. To, ako sa treba obliecť, je s najväčšou pravdepodobnosťou uvedené v pozvánke pri nápise “dress code”. Takže stačí len vedieť, čo ktorý dress code vyžaduje a adekvátne k tomu sa obliecť. Pravidlá sú pomerne striktné, takže si ani veľmi hlavu pri výbere nepotrápite. Vaše dámy majú pred sebou pri výbere vhodnej róby podstatne náročnejšiu úlohu, s oveľa širším záberom možností.

Poďme si teda rozobrať jednotlivé dress codes, s ktorými sa môžete na pozvánke stretnúť a povedzme si, čo presne si vyžadujú.

White tie

White tie je dress code, s akým sa dnes stretnete už naozaj len zriedka, pokiaľ vás teda nepozvala na večeru britská kráľovná. Ale naozaj, white tie je skutočne najprísnejší dress code, ktorý sa vyžaduje napríklad pri odovzdávaní Nobeloviek či vo viedenskej opere, čo sa týka plesov, tak je to napríklad práve viedenský Opernball.

Wiener Opernball

White tie si bez akýchkoľvek kompromisov vyžaduje frak v čiernej farbe, od 20.rokov minulého storočia je akceptovaná aj polnočná modrá. K tomu biela vesta, biela fraková košeľa s odopínacím golierom a biely viazací motýlik, čierne topánky a manžety/doplnky zo striebra, bieleho zlata či platiny. 

Ak vám to nestačilo a chcete svoj white tie obzvláštniť a posunúť ho na najvyšší level, môžete si k nemu vziať aj cylinder, paličku či bielu vreckovku. Samozrejmosťou je aj vaša vizáž, ktorú by ste mali mať plne pod kontrolou – strapaté účesy či bujná brada nie sú dovolené, všetko musí byť jednoducho tip top.

Black tie

Pokiaľ sa chystáte na ples, je vysoká pravdepodobnosť, že predpísaným dress code bude práve black tie. Ten si, podobne ako white tie, vyžaduje pomerne striktné pravidlá, v porovnaní s white tie je však predsa len o niečo neformálnejší.

Základom black tie je smoking v čiernej alebo polnočnej modrej a čierny viazací motýlik. Ďalšími vyžadovanými prvkami sú biela smokingová košeľa a smokingové nohavice, pre ktorý je typický pás na bočnej strane. Dôležitým pravidlom black tie je, že košeľu pod zapnutým gombíkom smokingu nesmie byť vidno, na prekrytie týchto partií možno využiť smokingovú vestu alebo smokingový pás. 

Doplnky sú dovolené, manžety sú povinnosťou. Dôležité je len to, aby boli všetky doplnky z rovnakého materiálu. K black tie patrí, podobne ako pri white tie, dokonale upravený účes a brada.

Black tie

Creative black tie

Hoci si mnoho ľudí tento dress code vysvetľuje ako možnosť trochu sa na svojom outfite vyšantiť, nie je to tak úplne pravda. Hoci, čo sa týka creative black tie, v mnohom závisí aj na kontexte a spoločnosti, v ktorej sa udalosť odohráva.

Všeobecne však platí, že creative black tie dovoľuje klasický black tie dress code oživiť decentným spôsobom. Pre konzervatívnejších to môže znamenať vestu či smokingový pás inej farby, odvážnejší môžu zvoliť napríklad čierny smoking s decentným čiernym vzorom, semišový smoking alebo napríklad smoking vo farbe burgundy. Rovnako si ani nemusíte robiť až také starosti so svojou vizážou a jemne zapustená brada nikoho nepohorší. Hoci to samozrejme neznamená, že môžete vyraziť absolútne neupravený.

Keďže “creative black tie” naozaj v mnohom závisí od kontextu, nie je žiadnou hanbou pred udalosťou radšej zavolať organizátorovi a veci si preventívne upresniť. Plesy nie sú práve udalosťou, kde sa žiada vynikať – v týchto prípadoch to totiž zvyčajne neznamená nič dobré.

Black tie optional

Najkomplikovanejší dress code práve z hľadiska toho, že vám dovoľuje nevziať si na seba smoking, hoci by ste si ho na seba pravdepodobne vziať mali. Vaši hostitelia ho budú mať na sebe a pravdepodobne jediný dôvod, prečo stojí na pozvánke black tie optional, je to, aby ste sa necítili úplne trápne, ak v smokingu neprídete. Inak povedané, pokiaľ je na pozvánke black tie optional, ideálne je prísť oblečený, ako keby na pozvánke black tie bolo.

Ak ale predsa smoking nemáte a z akýchkoľvek dôvodov ani nie je jednoduché si ho zabezpečiť (skúsili ste naše predajne OZETA?), pri black tie optional je dovolené nahradiť smoking klasickým čiernym oblekom s čiernou kravatou. Tento oblek by sa mal však v rámci možností líšiť od smokingu čo najmenej.

Dark suit

Menej často využívaný dress code, ktorý je akoby menej formálnym bratrancom black tie. Stále však ide o udalosť, kde je nutné sa obliecť adekvátne relatívne prísnym pravidlám, hoci škála možností je tu podstatne širšia.

Dark suit dress code si, ako názov napovedá, vyžaduje tmavý oblek – prípustný je pochopiteľne tradičný čierny, ale aj oblek v námorníckej modrej či tmavošedej. Farbu košele tento dress code neurčuje, no vo vašom vlastnom záujme by ste ňou nijak zvlášť vynikať nemali a malo by ísť určite o oblekovú košeľu. K tomu pridajte adekvátnu kravatu a čierne formálne topánky s čiernymi ponožkami a máte hotovo.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY