Ľan - udržateľná a vždy aktuálna tkanina na leto


Ktorý módny trend sa môže pochváliť tým, že pretrváva už desaťtisíce rokov? Ľan je stále populárnejší, a to aj vďaka svojej udržateľnosti a skutočnosti, že tento textil je známy už mnoho tisícročí. Symbolizuje určitú čistotu a blízkosť prírode a je vítaným materiálom najmä v lete. 

Ak nosíte ľanové oblečenie, ste uvoľnení a vyžarujete to aj navonok.

Letná klasika: ľanové šaty

Špecifická ľanová optika je neodlúčiteľnou súčasťou letných kolekcii. Najkvalitnejším a najpohodlnejším ľanovým odevom zostávajú letné šaty. Sú ľahké a splývavé, vhodné na letné horúce dni či romantické večery sprevádzané západmi slnka a spevom vtákov. Jednoduché šaty zo 100% ľanu, upravené technológiou „Garment wash’’, dokonale dopĺňa akýkoľvek detail s kvetinovou potlačou - napr. hodvábna šatka vo vlasoch.

Šaty zo 100% ľanu využijete na mnoho stylingových spôsobov

Zatiaľ žiadne produkty.

Obľúbenosť tohto materiálu vyplýva z jeho mnohých pozitívnych vlastností, ktoré sa prejavujú najmä v lete. Ľan rýchlo absorbuje vlhkosť a tiež ju okamžite uvoľňuje, takže pokožka zostáva dlhšie suchá. Okrem toho je tkanina veľmi priedušná, čo znamená, že sa na tele nehromadí teplo ako pri iných textilných materiáloch. Oblečenie z ľanu je často zámerne v širších strihových prevedeniach, čo veľmi pomáha pri vysokých teplotách. Ľan má tiež antibakteriálny a antistatický účinok. 

Ľan je zároveň veľmi udržateľná tkanina. Pestovanie ľanu si vo všeobecnosti nevyžaduje žiadne pesticídy a výroba ľanu má nižšiu spotrebu vody a energie ako výroba bavlny alebo polyesteru. Okrem toho sú odevy z ľanu veľmi odolné a majú dlhú životnosť. V súčasnosti je tiež čoraz viac možností kombinovať ľan s inými textíliami a meniť tak jeho vlastnosti, či už s udržateľným lyocelom, bavlnou alebo hodvábom.

Pánske saká s vysokým podielom ľanu

V ľane do kancelárie

Ľanové oblečenie máme zväčša spojené s ležérnosťou. Môže byť však bezstarostnou a zároveň profesionálnou alternatívou pre letné pracovné dni. Ľanové obleky, ľanové košele, či sako s prímesou ľanu sa dajú ľahko zaradiť do kancelárskeho šatníka a pomáhajú vniesť do pracovného dňa závan sviežosti. Ľanová košeľa je zároveň základným prvkom pre všetkých pánov, ktorí preferujú eleganciu aj počas všedných letných dní. 

Ľanové košele sú neoddeliteľnou súčasťou letných kolekcii OZETA

Ako sa vysporiadať s krčením ľanu?

Keď sa povie ľan, mnohým ľuďom sa okamžite vybaví pokrčené oblečenie. A to z dobrého dôvodu - ľan je prírodné vlákno, a preto je mimoriadne náchylný na pokrčenie. Existuje však niekoľko riešení. Najviditeľnejším je žehlenie: ľan je najlepšie žehliť ešte vlhký alebo s vlhkou handričkou pri strednej teplote. Vďaka tomu látka lepšie nadobudne a udrží požadovaný tvar.

Pomôcť môže aj textúrovaná a hrubšia textília. Odevy ako saká a topy si dobre zachovávajú svoj tvar a sú menej náchylné na pokrčenie. Ďalšou možnosťou je kombinácia s inými vláknami. Ľan sa dá dobre miešať s látkami, ako je hodváb alebo vlna, aby si zachoval svoje vlastnosti v mierne redukovanej forme.

Pokiaľ ste však milovníkmi ľanu, alebo sa nimi po vyskúšaní tejto výnimočnej tkaniny čoskoro stanete, budete chcieť aby ľan vyzeral ako ľan – ,,nie príliš dokonale‘‘.

Existuje množstvo vzorov ľanu, ktoré sú zámerne pokrčené, čo vytvára vzrušujúcu štruktúru. Pretože tieto záhyby môžu rozprávať príbehy a dodať charakter obyčajnému ľanovému oblečeniu. Tak teda - na leto plné ľanu a bez strachu z pokrčenia.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY