Menej mať a viac byť. Ako zvládnuť januárové výpredaje bez nákupu zbytočných vecí?


Ruku na srdce – keby ste mali spočítať, koľko vecí z vášho šatníka ste v roku 2018 nemali na sebe, bolo by to malé číslo?

Nie je nutné mať zbytočné výčitky, tento problém má oveľa viac ľudí, ako si myslíte. Padajúce komíny nenoseného oblečenia, ktoré ste si zaobstarali počas výpredajov, pretože prečo si to nekúpiť, keď je to v takej výraznej zľave?

V konečnom dôsledku však len ďalej hromadíme to, čoho už máme aj tak až príliš.

Rok 2019 by mohol byť rokom, kedy by sme sa mohli nad problémom zamyslieť. Stojí nás to peniaze (pretože zaplatiť 10 eur za vec s pôvodnou cenou 20 eur neznamená ušetriť 10 eur, ale prísť o 10 eur), stojí nás to životný priestor, nie je to ekologické a možno to šili za neľudských podmienok aj deti niekde vo východnej Ázii. A navyše, tam niekde vonku kráčajú desiatky ľudí, ktoré to naše oblečenie potrebujú podstatne viac ako my.

Pripravili sme pre vás 5 tipov, ako to tento rok robiť inak a nenechať si tohtoročné januárové výpredaje prerásť cez hlavu. Aby slúžili konečne oni v náš prospech. Nech je heslom roka 2019 “menej, ale lepšie”.

Premýšľajte nadčasovo

To, čo je trendom dnes, bude zajtra históriou. A pravdepodobne nám to zostane trčať v skrini. Preto skutočný muž trendom nepodlieha, sleduje ich s odstupom a oceňuje štýl, ktorý bol v kurze posledné desaťročia, je v kurze dnes a bude v kurze pravdepodobne ďalších 100 rokov – nadčasová elegantná pánska móda.

Poskladať si šatník z kvalitných a nadčasových kúskov znamená mať k dispozícii oblečenie, ktorého vôbec nemusí byť veľa, ľahko sa kombinuje, vyzerá za každých okolností výborne a hodí sa pre všetky typy spoločenských udalostí, navyše je jeho životnosť pri vhodne zvolených látkach a starostlivosti niekoľko rokov. A keďže týchto kúskov ani v skutočnosti nie je tak veľa, je ľahké ich priebežne po obnosení či poškodení vymeniť kus za kus a čo sa týka januárových výpredajov, výhodné nákupy sa tak dajú pomerne jednoducho naplánovať.

Končí životnosť vášho zimného plášťa? Vaša biela košeľa už príliš nepripomína bielu? Zamerajte sa vo výpredajoch len na tieto konkrétne kúsky, starých sa zbavte a dajte si záväzok, že nič iné nenakúpite. Váš šatník si bude držať svoju koncepciu, vyhnete sa hromadeniu a v konečnom dôsledku naozaj ušetríte – pretože si kúpite len niečo, čo bolo pre váš šatník naozaj potrebné a tak či tak by ste to potrebovali skôr či neskôr kúpiť. Pravdepodobne za vyššiu cenu.

Dbajte na pôvod oblečenia

Ignorovať fakt, že veľké množstvo módnych kúskov je preukázateľne ušitých niekde v Bangladéši a iných rozvojových krajinách, v príšerných pracovných a platových podmienkach, neraz aj rukami malých detí, by bolo, jemne povedané, krátkozraké.

Sledujte pôvod oblečenia, ktoré nakupujete a podľa možností preferujte produkty domácich výrobcov, ktoré sa nepriečia základnej ľudskej morálke a sú ušité s láskou. Podporíte tým nielen domácu ekonomiku, ale aj šikovných slovenských krajčírov a krajčírky a budúcnosť tzv. “slow fashion”.

Možno nie je kvalitná pánska móda zo Slovenska cenovo na úrovni módnych kúskov z Ázie, no máte nielen záruku vysokej kvality použitých materiálov, ale aj záruku, že za pôvodom daného oblečenia nestoja neľudské praktiky. 

Práve januárové výpredaje sú skvelým spôsobom, kedy s takouto prerábkou šatníka začať. Ak v tomto čase nakupujete, dajte si záväzok, že v časoch, keď sú ceny oblečenia najnižšie, využijete túto možnosť a vyhnete sa oblečeniu s pochybnou povesťou. Ukážte, že vám to nie je jedno.

Nebojte sa veci opraviť

Ak je niečo stále dosť dobré, pravdepodobne to nie je nutné nahradiť za čisto nové. A tie nohavice, ktoré ste si kúpili, no nenosíte ich, pretože sa vám zdajú pridlhé, sa za neveľký obnos peňazí dajú kedykoľvek skrátiť.

Nevyhadzujme veci len pre detaily a dajme im druhú šancu. Ruky šikovného krajčíra dokážu zázraky a bola by škoda tieto možnosti ignorovať a nepomôcť si navzájom – vy dáte jednému človeku prácu a on vám na oplátku pripraví oblečenie presne podľa vášho gusta. Win-win.

Zbavte sa nenoseného

Ak ste doposiaľ podliehali výpredajom, dosť možno aj vy máte šatník plný oblečenia, ktoré nenosíte. Doprajte si trochu životného priestoru a pomôžte tým, ktorí to potrebujú. Darujte oblečenie charite, lepšie kúsky pokojne predajte na internete, obnosené oblečenie môžete využiť ako materiál pre výrobu handier, príp. ho jednoducho vyhodiť. Uvidíte, že keď bude mať každá vec vo vašom šatníku svoj účel, bude sa vám lepšie dýchať. 

Preferujte kvalitu pred kvantitou

Povedzme nie príšerným materiálom a začnime sa zaujímať, z čoho je naše oblečenie ušité. Možno zistíte, že tá “prémiová” mikina s veľkom značkou vpredu, ktorá stojí 10x viac než bežná mikina, je vlastne vyrobená z polyesteru a jej jedinú hodnotu naozaj tvorí len ten nápis na prednej strane.

Zaujímajme sa viac o kvalitné materiály, ktoré nám podstatne dlhšie vydržia a budeme sa v nich cítiť lepšie. Vyhnime sa lacnému polyesteru, v ktorom sa v lete upečieme a za žiadnych okolností sa v ňom nebudeme cítiť pohodlne. Kúpme si radšej jeden kvalitný vlnený oblek, ako tri lacné obleky z umeliny.

A kedy je lepší čas vybaviť sa naozaj kvalitnými kúskami z prvotriednych materiálov, keď nie teraz, keď sú ceny oblečenia najnižšie?

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY