Mercerizovaná bavlna. Čo to je a prečo by nemala chýbať vo vašom šatníku?


Mnohí pri výbere oblečenia dbáme, minimálne pri tričkách, polokošeliach a spodnom prádle, aby bolo ušité zo 100% bavlny. Dôvody, prečo to tak viacerí máme, sú zrejme podobné - bavlna je veľmi príjemná na nosenie, nezadržiava teplo, takže sa príjemne nosí aj v lete, ľahko sa o ňu stará, je pevná a odolná. Nie nadarmo je bavlna v rámci módy najrozšírenejší prírodný materiál na svete.

Prečo teda meniť niečo, čo očividne funguje?

Temné stránky bavlny

Temné bude asi silné slovo, bavlna má však, ako každý prírodný materiál, aj svoje nevýhody. Nie je ich veľa a ak sa budete o svoje oblečenie adekvátne starať, tak sa ničoho z toho, čo sa chystáme spomenúť, nemusíte brať vôbec do úvahy.

Najväčšou slabinou bavlneného oblečenia je, že po mnohých praniach postupne stráca svoj tvar a farby na nej strácajú hĺbku. Veľký pozor je potrebné dať si aj pri sušení, kedy tento efekt ešte znásobíme tým, že oblečenie budeme sušiť príliš krátko alebo príliš dlho.

Všetkému tomuto by sme sa mohli vyhnúť napríklad využitím egyptskej bavlny, čo je najvyšší level bavlny, tomu však zodpovedá aj jej cena - pre bežného smrteľníka je egyptská bavlna nedostupná. Čo teda s tým?

Zázrak z laboratória

Celú toto dilemu napokon prekvapivo nevyriešil módny priemysel, ale jeden britský chemik. Jeho meno je John Mercer a práve John v polovici 19.storočia vyvinul a zdokonalil proces tzv. mercerizácie. 

John vzal bavlnené priadze a skombinoval ich s hydroxidom sodným. Výsledok? Bez ohľadu na to, ako šialene táto kombinácia znie, dokázal Mercer z bežných bavlnených priadzí vytvoriť za zlomok ceny bavlnu, ktorá je kvalitatívne veľmi podobná tej egyptskej.

Výhody mercerizovanej bavlny

Najväčšou výhodou mercerizácie je to, že všetky potencionálne nevýhody bavlny, ktoré sme spomenuli, eliminuje. Oblečenie má bohatšie farby, oveľa lepšie drží svoj tvar. To však nie je všetko. Mercerizácia nielen že eliminuje nedostatky, ona ešte aj posúva jej výhody na úplne nový level a že tých výhod bavlna má. Summa summarum to znamená, že oblečenie z mercerizovanej bavlny vyzerá vďaka jemnému lesku luxusnejšie, lepšie pohlcuje vlhkosť, je priedušnejšia, takže sa v lete nosí ešte príjemnejšie ako klasická bavlna a je aj mäkšia, teda príjemnejšia na dotyk.

Mercerizovaná bavlna síce stojí pochopiteľne viac ako bežná bavlna, vďaka jej úžasným vlastnostiam, ktoré udržujú oblečenie v špičkovej kondícii dlhé roky, je to však investícia do budúcna - mercerizovaná bavlna vydrží naozaj oveľa, oveľa dlhšie.


Vyskúšajte naše polokošele z mercerizovanej bavlny

Zatiaľ žiadne produkty.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY