Minimalistický šatník - ako by mal vyzerať


Mať záľubu v pánskej móde a dbať na to, čo si obliekame, to ešte neznamená, že potrebujeme naplniť dva šatníky. Skutočné umenie pánskej módy sa totiž skrýva práve v univerzálnosti a nadčasovosti, ktorá nám dovoľuje, ako sa hovorí, mať za málo peňazí veľa muziky.

Aj vďaka tomu si milióny mužov vytvorili vo svojich domovoch tzv. “capsule wardrobe”, čo je desaťročia spopularizovaný pojem pre šatník, ktorý obsahuje len niekoľko prvkov, ktoré sa však veľmi ľahko kombinujú, nepodliehajú výkyvom trendov a zvládnu väčšinu spoločenských situácií.

Takýto šatník, ktorý môžeme nazvať aj minimalistický šatník, vyzerá pre každého muža inak. Sú muži, ktorí ho obmedzujú naozaj len na niekoľko outfitov, iní muži radi k nadčasovým kúskom pridajú pár trendových pre väčšiu diverzitu. 

Tak ako tak, takýto premyslený šatník by mal za každých okolností obsahovať minimálne pár absolútných základov, ktoré boli v rámci pánskej módy overené stáročiami a dosť možno budú štýlové už navždy. A na týchto základoch následne postaviť zvyšok šatníka podľa toho, ako vnímame našu osobnosť, aký je náš vkus a akú správu chceme svojim oblečením predať.

To, kým ste a ako svoj šatník doplníte, to už necháme na vás, prípadne vám s tým v našich predajniach radi pomôžeme. Tie absolútne základy, ktoré by naozaj nemali v žiadnom šatníku chýbať, tie si však v tomto článku rozoberieme.

Poďme bez ďalších rečí na to.

Obuv

Biele tenisky - Minimalistické biele tenisky sú neuveriteľne univerzálne, pretože prirodzene pasujú k neformálnych kombináciam, no pri správnom výbere ich viete skombinovať dokonca aj s oblekom. Tu nie je o čom, ak nemáte biele tenisky, jedny potrebujete.

Čierne oxfordky - Elegantné čierne topánky typu oxford, ktoré vám poslúžia pri akýchkoľvek formálnych príležitostiach. Zvládnu plesy, svadby, rokovania, prakticky čokoľvek, na čo si spomeniete. Naozaj neexistuje veľa možností, kde by vás sklamali.

Hnedé (brožované) topánky - Okrem čiernych elegantných topánok by mal každý muž mať aj jedny hnedé. Keďže hnedá je však sama o sebe o niečo neformálnejšia ako čierna, mnohí muži sa v tomto prípade uberajú k extravagantnejším možnostiam, najčastejšie brožovaniu.

Odporúčame

Zatiaľ žiadne produkty.

Formálne príležitosti

(Modrý) oblek - Každý muž potrebuje aspoň jeden oblek. A obzvlášť v prípade, že máte naozaj len jeden, resp. si zaobstarávate svoj prvý, je dobré zameriať sa na také možnosti, ktoré vám pokryjú čo najviac príležitostí. Ideálnou voľbou je v tomto prípade oblek v námorníckej modrej, alternatívou je napríklad šedý. Čierny oblek nie je dobrou prvou voľbou, keďže toho vzhľadom na vyšší level formálnosti pokryje o niečo menej.

Plášť - Plášť je o niečo dlhší zimný kabát, ktorého pôvodným účelom bolo nosenie cez oblek. Veľmi populárnou nadčasovou voľbou je farba camel, tá však nesedí každému. Voľte medzi ňou a námorníckou modrou.

Biela košeľa -  Alebo skôr biele košele? Jeden z najuniverzálnejších a najkrajších kúskov nielen pánskej, ale módy ako takej celkovo. Biela košeľa vyzerá fantasticky prakticky s čímkoľvek, navyše je to spolu s bledomodrou jediná košeľa, ktorú budete potrebovať na formálne stretnutia a rokovania.

Svetlomodrá košeľa - Všetko podstatné o svetlomodrej bolo spomenuté v predchádzajúcom odstavci, svetlomodrá košeľa = biznis a ak si ju spolu s bielou zaobstaráte, ste pokrytí

Šedé nohavice - Do baru či do práce? Klasické tmavošedé nohavice jednoducho k elegantným mužom patria.

Smoking - Smoking je určený za významnejšie spoločenské udalosti, aj preto ide o záležitosť, kde sa oplatí investovať. Dobrý smoking vám poslúži dlhé roky a ako sa hovorí - muž už nemôže vyzerať lepšie než vyzerá v smokingu. Voľte čiernu alebo polnočnú modrú. 

Odporúčame

Zatiaľ žiadne produkty.

Neformálne príležitosti

Basic tričká - Tmavomodré, biele, čierne, šedé, prípadne burgundy. Basic tričká väčšinou váš rozpočet nenarušia a vždy budú pôsobiť sofistikovanejšie ako rôzne potlače a experimenty. Pokojne si z každej farby zaobstarajte viac.

Svetre - Jeden svetlý, camel alebo svetlošedý, druhý tmavý, čierny alebo tmavomodrý. Ideálny je crew neck golier, nie véčkový výstrih, pretože sa lepšie kombinuje s košeľou pod ním.

Bavlnené chinos - Pohodlnejší a elegantnejší súrodenec džínsov, ktorý zvládne tak neformálne kombinácie, ako aj smart casual do práce. Základom je camel a tmavomodrá, pre dlhé nohavice, aj pre šortky.

Košele - Tak, ako už máte svoju bielu košeľu pre biznis, voľte aj jednu menej formálnu bielu. Zvyšný výber košiel je na vás.

Džínsy - Jedny tmavomodré džínsy, snáď netreba vysvetľovať prečo.

Odporúčame

Slovo záverom

Tento zoznam nie je úplne univerzálny a prispôsobte si ho pokojne tak, ako vám vyhovuje. Niekto, kto chodí častejšie v obleku bude mať predsa len iné potreby ako niekto, kto trávi väčšinu času v džínsoch. 

Všetci však chceme vyzerať dobre a tento zoznam je prakticky garanciou toho, že čokoľvek si na seba dáte, urobíte dojem. A o to predsa ide, či nie?

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY