Na čo upriamiť pozornosť pri kúpe nového obleku?


Dôvody na kúpu nového obleku sú u každého iné - pozvanie na svadbu najlepšieho priateľa, vlastná svadba, zmena práce, alebo len doplnenie Vášho osobného oblekového repertoáru. 

Bez ohľadu na to, prečo uvažujete o kúpe obleku, považujte to za investíciu do vlastného vzhľadu. Pri rozvážnej a uvedomelej kúpe, Vám oblek môže robiť reprezentatívneho spoločníka veľmi dlhú dobu. Pánska móda má totiž tú výhodu, že na najbližšiu dobu je vo svojej podstate nadčasová a nepodlieha výrazne módnym trendom.

Strih obleku je kľúčový

Najdôležitejší je predovšetkým vhodne padnúci oblek na Vašu postavu. Je dobré konzultovať pri skúšaní konkrétny model s kvalifikovaným predajcom, alebo si priviesť objektívneho partnera, ktorému téma oblekových náležitostí nie je cudzia. 

Ramenná výstuž na saku by mala tolerovať a len jemne dotvárať prirodzenú líniu ramien, klopa by sa na hrudníku mala pekne usadiť bez lomov. 

Dĺžky rukávov, spodného okraju saka a nohavíc je možné korigovať prostredníctvom skrátených či predĺžených veľkostí, alebo korekciou s využitím krajčírskych úprav. Určite nepodceňujte pás a sed na nohaviciach. Všetky stanovené parametre ako má oblek sedieť by mali byť splnené - zásadne určujú, ako bude posobiť v obleku Váš celkový vzhľad a ako proporčne vyváženú postavu v ňom budete mať.

Zadné rozparky na obleku môžu určovať, ľahkosť pohybu a pocit pohodlia. Voľnosť pohybu a pružnosť sa zvyšuje výberom dvojitého zadného rozparku v zadnej časti saka. 

Materiál je ukazovateľom životnosti obleku

Okrem správneho prispôsobenia strihu k postave zohrávajú pri kúpe obleku dôležitú úlohu aj materiály. Práve tie sú rozhodujúce v otázke - ako dlho oblek vydrží. Preferujú sa obleky vyrobené z prírodných vlákien, pričom opodstatnený malý podiel umelých vlákien nie je výlučne neželaný. Prírodnému vláknu vo vyváženej miere dokážu poskytnúť vlastnosti, ktorými samo nemusí disponovať v dostatočnej miere ako je napr. elasticita, či nižšia krčivosť. Oblek zo 100% vlny je však univerzálnym pre pohodlné nosenie a je odrazom najvyššej kvality na cenovo dostupnom trhu. 

Ďalším údajom o kvalite materiálu je uvádzanie dodávateľa látky. Pokiaľ je tento údaj viditeľný priamo na produkte pravdepodobne pôjde o prominentného dodávateľa s bohatou tradíciou vo vývoji materiálov. Pokiaľ tento údaj uvedený nie je a však vie naň zodpovedať predavač, potvrdzuje to korektnosť voči kupujúcemu, zodpovedné a transparentné spolupráce značky pri výbere svojich dodávateľov.

Podstata spracovania obleku

Strih, materiál, ale aj kvalitné spracovanie určuje, ako sa oblek bude časom prispôsobovať Vášmu telu. Tkanie látky je často predmetom osobných preferencií, nakoľko v celkovom vzhľade obleku hrá dôležitú úlohu. Vzory v obleku vznikajú vzájomným prelínaním rôznofarebných nití rôznymi spôsobmi. Umením výrobcu je vytvorenie vzájomnej nadväznosti látky jednotlivých častí z ktorých sa oblek skladá, aj pri komplikovaných vzoroch, ako je káro či keprová väzba.

Pokiaľ máte na výber, ako je materiál v obleku navzájom spojený, uprednostňujte šitie pred lepením – zvyšujete tým pružnosť a príležitosť obleku dýchať. 

Na záver je potrebné objasniť jeden predsudok. Polo-podšité obleky nie sú nevyhnutne lacnejšie ako obleky s podšívkou. Vyrobiť nepodšitý oblek, kde je vystavený šev a strih materiálu, je v skutočnosti omnoho náročnejšie. 

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY