Ozeta X Modrotlač


Jedinečná limitovaná edícia z modrotlače

To, čo je domáce, si musíme chrániť a rozvíjať. Ako slovenská značka s dlhoročnou tradíciou výroby odevov na Slovensku veríme v zmysel zachovávania slovenských tradícií.

Preto sme sa rozhodli podporiť obnovu a rozvoj starej farbiarskej techniky – modrotlače, ktorá ožíva pod rukami slovenského umelca Mateja Rabadu. Modrotlač mu k srdcu prirástla v škole a rozhodol sa túto tradičnú farbiarsku techniku nielen obnoviť, ale aj ďalej rozvíjať. Neuspokojuje sa s kopírovaním vzorov z minulosti, naopak, dizajnovo ju obohacuje a pretvára do súčasných podôb. Aj preto sme sa rozhodli s ním spolupracovať.

Čo je to modrotlač?

Modrotlač je stará technika zdobenia a farbenia látkového materiálu, vyrábaného väčšinou z plátna, ale aj z iných materiálov. Na Slovensku sa rozšírila v 18. storočí. Vzor vzniká nanášaním krycej zmesi na látku a následne zafarbením modrým farbivom získaným z tropickej rastliny indigovníka. Praním v slabom roztoku kyseliny sírovej sa krycia zmes rozpustí a objaví sa vzor viditeľný v inverznej, väčšinou bielej farbe.

Zaujímavosti z prípravy limitovanej edície

Vzor použitý pre limitovanú edíciu bol vybratý z depozitu Oravského múzea a jeho pôvod je datovaný na rok 1860.
Výroba 10-metrovového plátna v šírke 140 cm trvá 8 hodín. (Samotná tlač zaberie 3 hod. Plátno zrie 1-3 dni, v závislosti od vzoru môže zrieť aj 14 dní. Farbenie trvá 1,5 hod. a následné prepieranie vo vode a v kyseline 3,5 hod.)
Z desiatich metrov plátna v šírke 140 cm vyrobíme 100 motýlikov.
Ušitie kravaty trvá 2 hodiny, ušitie motýlika 1 hodinu.
Všetky modrotlačové produkty sú vyrobené na Slovensku a prešli pri výrobe iba dvomi pármi rúk.

Pozrite si video, ako vzniká modrotlač

Posledné produkty z edície

Zatiaľ žiadne produkty.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY