Rozhovor so Šimonom Šickom


Šimon Šicko je spoluzakladateľom a výkonným riaditeľom spoločnosti Pixel Federation. Firma zaznamenala pod jeho vedením veľké úspechy globálnych rozmerov, za čo si právom zaslúžil ocenenie podnikateľ roka 2019. Prinášame Vám exkluzívny rozhovor, kde zistíte, že Šimon Šicko má talent nie len v tvorbe hier, ale aj v tvorbe svojho šatníka. Pozrite sa na jeho originálne názory v otázkach módy.

Čo je dnes Pixel Federation?

Veľmi zjednodušene povedané - Pixel Federation je firma, ktorá sa venuje tvorbe mobilných hier a nie len že ich vyrábame, ale si ich aj sami distribuujeme. Čiže PF je firma ktorá sa zaoberá B2C - to znamená business to customers. 

Zatiaľ žiadne produkty.

Kedy a ako vznikol PF a čo bol bod zlomu, kedy sa z Vás stala svetová firma?

Vznikli sme v roku 2007 ,,garážovým štartom‘‘. Ako štyria zakladatelia sme si v Cvernovke prenajali miestnosť 36m, urobili sme si z dosiek stoly a stoličky. Zo začiatku sme robili pre tretie strany na zákazku zložité weby, alebo herné riešenia. Mali sme veľmi dobrých klientov z celého sveta, aj tie najprestížnejšie firmy zo Slovenska ako napr. ESET.

Naša pôvodná vízia bola však iná - chceli sme byť nezávislé herné štúdio. A tak sme spravili veľmi ťažké rozhodnutie a odrezali sme sa od peňažného streamu a príjmu. Vrátilo sa nám to približne o rok. 2010 Train station bola náš prvý úspešný produkt a veľký hit. 

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Mám dva dni v týždni, kedy sa venujem manažovaniu ľudí. V utorok mám airtrust – vediem artdirektorov jednotlivých projektov u nás vo firme. Celú stredu máme board a riešime veci s C level position, čiže riaditeľmi. Potom sa venujem RNB, čo znamená rýchlejšia a lepšia inovácia. Dnes som šťastný, že sa priamo firme venujem omnoho viac ako pred rokom.

Čo sa nachádza v tvojom šatníku a čo rád nosíš? 

Som človek, ktorý sa potrebuje vo veciach cítiť príjemne a potrebujem mať pocit, že esteticky dobre sedia a vyzerajú. Mám paradoxne z Estetiky štátnice. Nemám rád vyhlásenia Zukerberga a podobných ľudí, ktorí hovoria, že treba mať v šatníku rovnaké šaty, lebo obliekanie zaberá čas. Pri nakupovaní presne viem čo chcem – pozriem, vyskúšam a za 5- 10 minút odchádzam z obchodu. Tak isto fungujem aj ráno. V mojom šatníku je veľa športových vecí a asi najviac pohodlnej módy, nakoľko sa zaujímam celkovo o tento typ lifestyle. Športové značky hlavne lyžiarske, surfistické, pretože tieto veci robím. Sú tam však aj seriózne kúsky a teraz začínam mať v šatníku veci OZETA z čoho sa teším.

Aké kúsky ťa naposledy zaujali v OZETA? 

Okamžite ma oslovil kabát. Musím pogratulovať, ide o nádherný dizajnérsky kus, ktorý sa mi tiež veľmi páči materiálom. Má na mne veľmi pozitívne ohlasy.  Mám takú zásadu, že keď ma niečo zaujme na prvý krát a ešte mi to aj sedí tak ďalej nešpekulujem. K veciam potrebujem mať vzťah. Snažím sa vlastniť čo najmenej vecí a preto sa snažím vyhýbať kúpnym kompromisom, kedy niečo potrebujem, no nie som si úplne istý, či mi to sedí. Následne tieto veci mám 1-2x a posúvam ich ďalej, čo je zbytočné a nemám z toho dobrý pocit.

Kúpil som si taktiež oblek, ktorý ma zaujal strihom. Mám rád jednoduché veci a veci, ktoré sú skôr slim fit. Viem, že móda ide smerom, kedy sa opäť nosia veľké šuštiakové veci a podobne. Je to však niečo, s čím sa ja už nestotožním. Samozrejme mám už aj vek.

Zatiaľ žiadne produkty.

Aké sú tvoje obľúbené farby oblečenia? 

Mám obľúbené kombinácie a sú farby, ktoré si k sebe nikdy nedám. Neviem nosiť zelenú a modrú naraz, hovorí sa aj zelená - modrá pre blázna dobrá. Kedysi som bol taký sivý a mal som rád nevýrazné farby. Dnes mám rád momenty, kedy veci na tebe zažiaria. Zbožňujem bledomodrú a tričiek tejto farby mám veľmi veľa. Mám rád oranžovú v kombinácii s tmavomodrou – sú to komplementárne farby. Úplne milujem Black&White – čierne tričko s bielym, alebo biele s čiernym a k tomu tmavé nohavice. Bledé nohavice nosím minimálne, psychologicky mi to vadí a spodok preferujem tmavší.

Keď sa povie OZETA, čo sa ti vynorí aký obraz vidíš?  Čo sa ti spája s OZETOU?

Pre mňa osobne má OZETA taký istý cveng ako keď sa povie BAŤA. Podľa mňa je to lokálna značka, ktorá reprezentovala v určitom momente to, v čom tento región bol silný, teda v podstate 80., 70. roky podľa mňa. Všimol som si, že tie veci sú naozaj kvalitné a s kombináciou 80 rokov to vo mne vyvoláva dobrý pocit, že OZETA je značka, ktorú si ja ako Slovák vážim, lebo je to súčasť skupiny vecí, ľudí, firiem na ktorú som hrdý. Že sa tu niečo takéto dialo a 80 rokov prežilo.


Spomínaš si, kedy si si prvý krát obliekol oblek?

Bol to bledomodrý oblek nepríjemnej látky na mojej stužkovej. Nemám tie fotky, ale bolo to samozrejme hrozné. Asi to vo mne vyvolalo takú nechuť, že oblek som odvtedy dlho nenosil. Až neskôr, keď Pixel začal byť úspešný a my sme sa začali stretávať s ľuďmi na formálnejšej úrovni pod vplyvom protokolu. Potom som bol nútený si kúpiť oblek a chodiť v ňom. Musím povedať, že mám iba 2 obleky a teraz mám tretí. Okrem toho mám dve saká, v tomto smere som v začiatkoch.

Ty a elegancia? Aký štýl elegancie preferuješ? 

Mám rád elegantnú kontroverziu. Veľmi sa mi páči keď si dám k obleku tenisky. Taká tá jemná kontroverzia vo vzťahu - niečo business a niečo športové sa dá veľmi pekne skĺbiť a vyzerá to zaujímavo a nie len elegantne. Ako som spomínal mám rád veci ktoré padnú. Viem si predstaviť sako, biele tričko a nohavice napr. rifle. Musí to sedieť veľkostne a takto si viem predstaviť definíciu pohodlná móda.  

Fascinuje ma z toho estetického hľadiska. Nerozumiem tomu, ako sa môže stať niečo trendom. Častokrát sa dodatočne pozrieme napr. na 80. roky a zamýšľame sa nad tým, ako mohli ľudia nosiť vtedajšie trendy. A vzápätí sa ten trend nejakým spôsobom vráti. Znovu na to pozrieš inak, prehodnotíš ako to vlastne funguje. 

Druhý aspekt toho je, ako sa na to pozerám ja. Pod módou sa dá pochopiť aj veda, ktorá sa zaoberá udržateľnými materiálmi s čo najnižšou environmentálnou stopou. Rovnako technologický vývoj materiálov. Veci športovej módy idú neuveriteľne dopredu napr. neoprény - pomaly necítite, že máte na sebe niečo oblečené, neznižujú hybnosť, rýchlo sa to vysušia. Veci z merino vlny – môžete si zobrať jedno tričko na 2 týždne. Vnímam módu tak, aby bola čím ďalej príjemnejšia. 

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY