Bavlnené chinos: Kde sa vzali a prečo ich potrebuje každý muž


Niekoľko rokov dozadu ešte nikto na svete netušil, čo chinos vlastne sú, hoci už vtedy boli dávno súčasťou našich šatníkov. Odkiaľ sa tento názov vzal, to si nikto nie je úplne istý, odkazuje však na typické bavlnené nohavice, tak obľúbené pre svoj komfort a univerzálnosť.

 

Čo presne chinos sú a kde sa vzali?

Chinos majú svoj pôvod v armáde USA. Vojaci si ich veľmi obľúbili, pretože boli pohodlné, odolné a vyzerali dobre. Nebolo teda prekvapením, keď sa rýchlo stali súčasťou šatníkov aj ostatných “smrteľníkov”.

Najväčšou výhodou chinos je jednoznačne ich univerzálnosť. Čo sa týka ich formálnosti, nachádzajú sa totiž presne medzi typicky voľnočasovými džínami a oblekovými nohavicami. Vďaka tejto charakteristike veľmi dobre pôsobia aj vo voľnom čase, aj pri smart casual outfitoch, ktoré sa hodia pre väčšinu pracovných pozícií. Okrem ich pohodlia sú potom ešte veľmi obľúbené aj pre svoju farebnú škálu, ktorá je prakticky nekonečná a pre možnosť nosiť ich prakticky celoročne.

 

Akú farbu chinos zvoliť?

Najzákladnejšou a najuniverzálnejšou farbou v prípade chinos je námornícka modrá, resp. navy. Tieto nohavice sú úplným základom a ak volíte svoje prvé chinos, zvážte práve túto možnosť. Pri zvyšku chinos sa však už naozaj obmedzovať nemusíte. 

Odvážnejší môžu voliť výrazné farby ako je červená, ružová, zelená farba sa výborne hodí ku kreatívnym osobnostiam, hnedá zase pôsobí obzvlášť mužne. 

Veľmi obľúbenou farbou je camel (farba ťavej kože), v lete funguje pre odvážnejších aj biela. 

Ale možností je v skutočnosti oveľa viac a sústreďte sa naozaj len na to, aby ste sa v tých ktorých nohaviciach cítili predovšetkým dobre a aby farba vašich chinos dopĺňala vašu osobnosť.

 

Ako by mali chinos sedieť

Chinos, ako každý iný prvok vo vašom šatníku, by vám mal predovšetkým dobre sedieť. Chinos by na vás mali pôsobiť tak nejak “akurát”, teda ani príliš tesne, ani príliš voľne. 

Pozor aj na dĺžku, chinos, ako každé iné nohavice, by nemali byť príliš dlhé. Nahŕňanie nohavíc na topánke je skutočne jednou z najčastejších chýb mužov pri obliekaní. Chinos majú napriek svojmu (aj) voľnočasovému charakteru pôsobiť elegantne, čo treba mať pri ich výbere na pamäti.

Veľkou výhodou chinos je, že skvele vyzerajú aj v lete, kedy je vhodné spodok chinos vyvrátiť a nohavice tak skrátiť. V kombinácii s mokasínami a zapravenou košeľou ide o štýl, ktorému ťažko niečo konkuruje.

 

Ako chinos kombinovať

Asi ťažko budete hľadať vo vašom šatníku niečo, čo je ľahšie kombinovať. Pre voľný čas môžete zvoliť pokojne basic tričká, ľanové košele či polokošele, pokiaľ možno zapravené do nohavíc. Ak chcete chinos využiť v pracovných outfitoch, chinos sa výborne kombinujú so separátnym sakom. Dôležité je len, aby boli farby saka a chinos kontrastné, teda odlišné. Nemusíte sa báť ani odvážnejších doplnkov ako sú momentálne veľmi obľúbené pletené kravaty či vreckovky do saka.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY