Prečo šijeme a budeme šiť na Slovensku


Milovníci módy sa delia na dve základné skupiny: tí, ktorí preferujú kvalitu pred kvantitou a majú radi premyslený šatník, kde sa všetko so všetkým ľahko kombinuje, a tí, ktorí majú radi možnosti, chcú si vyberať, chcú experimentovať a majú odvahu aj na niečo netradičné. 

Sú to dve filozofie, z ktorých si už každý vyberie tú, ktorá je jeho osobnosti bližšia.

Či však patríte k tej alebo onej skupine, prípadne vo vás móda vôbec vášne nevyvoláva, každý z nás by sa mal zamyslieť nad dôsledkami našich každodenných rozhodnutí.

Detská práca a ekologické dopady

Problém je totiž ten, že s narastajúcim dopytom po móde stúpajú aj nároky dizajnérov a módych domov na svojich výrobcov - ktorí sa často nachádzajú v rozvojových krajinách. Dopad na životné prostredie je čoraz väčší a práca detí v týchto krajinách je, bohužiaľ, prakticky pravidlom. Nehovoriac o tom, že sa táto práca často vykonáva v nehumánnych podmienkach a za platy, z ktorých by na Slovensku nebolo možné pokryť ani životné minimum.

Čo je slow fashion?

Kto pozná históriu značky OZETA, ten vie, ako intenzívne sme museli bojovať o prežitie po masívnom náraste importu oblečenia z Ázie. Zákazníci, pochopiteľne očarení nízkymi cenami, preferovali tento dovoz pred tradičnými slovenskými značkami, čo pre mnohé z nich znamenalo minimálne existenčné problémy. 

Bolo by vtedy najjednoduchšie zavrieť všetky naše fabriky, vziať prácu stovkám šikovných párov rúk a delegovať našu výrobu do Ázie. Mnohé problémy by boli vyriešené a my by sme boli schopní konkurovať tomuto tovaru aj cenovo, no za akú cenu?

Pojem slow fashion vznikol v roku 2007. Inšpiroval sa tzv. “slow food movementom” z 80.rokov minulého storočia, ktorý hovoril o tom, že jedlo musí spĺňať isté štandardy kvality a nesmie byť škodlivé pre naše zdravie, pri jeho produkcii nesmieme škodiť životnému prostrediu a malo by byť cenovo dostupné pre zákazníka, no zároveň by mali byť férovo odmenení všetci dodávatelia surovín. 

Ak si tieto princípy preklopíme do slow fashion, ide o módu, ktorá:

1.  Dbá na používanie kvalitných materiálov

2.  Dbá na férové platobné a pracovné podmienky pre výrobcov

3.  Dbá na kvalitu spracovania, aby si človek nemusel rovnaký kúsok kupovať každých pár mesiacov

4.  Preferuje lokálnych výrobcov



      Pred desiatkami rokov sme sa vydali touto cestou a ani v budúcnosti nepôjdeme inak. Nebola to vtedy tá najľahšia cesta a značka OZETA dnes dávno nemusela existovať, no viera v isté hodnoty nás na tejto ceste držala aj v najhorších časoch.

      Odmietame podporovať prácu detí v Ázii, odmietame nehumánne a životu nebezpečné podmienky, v ktorých títo ľudia pracujú, odmietame nedôstojné mzdy, ktoré títo ľudia dostávajú a odmietame ekologické dopady, ktoré táto práca prináša.

      Pri výbere látok uprednostňujeme európskych dodávateľov, ktorých postupy pri výrobe tkanín sú inovatívne s cieľom dosiahnutia čo najvyššej kvality. OZETA sa do svojho dodávateľského reťazca snaží zaradiť čo najviac dodávateľov, ktorí sa angažujú v oblasti udržateľnosti. Toto predstavuje nespočetné množstvo výziev – od používania čo najnižšieho množstva pesticídov pri pestovaní rastlín na výrobu vlákien, cez dobré  životné podmienky zvierat, z ktorých sa získava vlna až po minimum použitých chemikálií pri spracovaní textílií. 

      Ako byť súčasťou tohoto procesu?

      V OZETA sa snažíme, aby každý jeden produkt, ktorý na vešiakoch v našich predajniach nájdete, spĺňal všetky princípy, ktoré sme vyššie uviedli. S použitím kvalitných prírodných materiálov, pri vysokej kvalite spracovania a nadčasovom dizajne tohoto oblečenia, to všetko popri výrobe na Slovensku, tak máte istotu, že je vaše oblečenie čisté nielen fyzicky, ale aj morálne. Navyše za ceny, ktoré síce ťažko budú konkurovať najlacnejšiemu dovozu z rozvojových krajín, no sú férové aj voči výrobcom, aj voči vám.

      Rozumieme, že je niekedy cenovo výhodným ponukám veľkých módnych domov, vyrábajúcich svoje oblečenie za daných podmienok, ťažké uniknúť. 

      Zakúpením nášho výrobku má zákazník nielen garanciu jeho transparentného pôvodu a serióznej kvality, ale zároveň ním podporí ekonomiku krajiny, v ktorej žije.

      TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

      OBJAVUJTE SVET OZETY