Čierny oblek ako ideálny prvý oblek každého muža


Hoci existuje niekoľko argumentov, prečo by mohol byť šedý či tmavomodrý oblek lepšou prvou voľbou, myslíme si, že ten čierny bude napokon pre vás ten pravý. Prečo?

Všetko to začalo na prelome 18. a 19.storočia. V časoch, kedy bol rozdiel medzi aristokraciou a bežnými smrteľníkmi viditeľný na prvý pohľad, sa našiel muž, ktorý mal odvahu túto bariéru prelomiť. Volal sa George Bryan Brummel a dnes je známy ako prvý skutočný anglicky “dandy”. 

(Dandy = muž, ktorý kladie veľký dôraz na svoj zovňajšok, vyjadrovanie sa a správanie. V minulosti boli týmto termínom označovaní najmä muži zo strednej triedy, ktorí sa cez svoje vyberané spôsoby a oblečenie snažili podobať aristokracii.)

George Bryan, známy historicky najmä ako Beau Brummel, bol ozajstným gentlemanom, ktorý sa nebál vyniknúť. A napriek tomu, že nemal dosť financií, aby sa mohol vyrovnať bohatým anglickým mužom, našiel si svoju vlastnú cestu a čoskoro prenikol za steny anglických hradov, kde sa stal blízkym priateľom princa Regenta, neskôr známeho ako kráľ George IV.

Beau si z pochopiteľných dôvodov nemohol dovoliť šperky a luxusné doplnky, ktoré boli pre kráľa a ľudí jemu blízkych tak typické, preto musel improvizovať. Povedal nie punčochám a vrecovitým tvarom, miesto toho prelomil všetky pravidlá a ušil si na mieru niečo, čo považujeme za vôbec prvý oblek. Bol, ako iste tušíte, čierny. 

A tak dostala pánska móda úplne nový rozmer a prakticky tú podobu, ktorú má dnes. Ktovie, ako by vyzerala móda dnes, nebyť Brummelovej revolúcie. 

Čierny oblek za sebou teda skrýva úžasný príbeh. Napriek tomu sa však čierne obleky z ulíc miest pomaly vytrácajú.

Prečo sa o čiernom obleku pochybuje?

Dôvod, prečo sa dostali čierne obleky v poslednej dobe do mierneho úzadia, je fakt, že narozdiel od svojich najväčších konkurentov (navy a tmavošedá) nie je tak dobre kombinovateľný a vzhľadom na to, že väčšina biznisovo orientovaných ľudí robí biznis predovšetkým cez deň, najmä v horúcom počasí nepripadá čierny oblek príliš do úvahy.

Pridajte si k tomu fakt, že čierna môže v určitých odtieňoch ľahko pôsobiť “lacno” a máte ulice plné mužov v tmavomodrých oblekoch, ktorí sú spokojní s tým, čo majú a klasickým čiernym oblekom hovoria rážne “nie”.

Výhody čierneho obleku

Spomenuté argumenty nemožno ignorovať, sú racionálne. Čierny oblek by však bez debaty mal nájsť svoje miesto v šatníku každého muža a špeciálne si myslíme, že má právo byť vôbec prvým oblekom vo vašom šatníku. Možno síce nebude ideálny na obchodné jednanie uprostred júna, no je skvelou voľbou z úplne iných dôvodov.

Ak totiž cez deň čierny oblek na iné farby stráca, večer sa karta obracia. Čierny oblek pôsobí pod večerným svitom/žiarovkami mimoriadne luxusne a sofistikovane. Je teda ideálnym oblekom na večierky a spoločenské udalosti, kde chcete zažiariť. Chcete svoj look posunúť ešte o level vyššie? Skúste čierneho motýlika a celý konzervatívny charakter čiernej farby bude fuč.

Ďalšou veľkou výhodou čierneho obleku je fakt, že ak vezmete z obleku len sako, čierna si svoju silu zachováva. Nie je veľa kombinácií, do ktorých by čierne sako nepasovalo. Tričko? Košeľa? Rifle? Tenisky? Oxfordky? Ak to dokážete vymenovať, tak sa to zrejme k čiernemu saku hodí.

A napokon, pre odvážnejších mužov, ktorí radi skúšajú nové veci, je tu ešte jeden dôležitý faktor. Hovorí vám niečo meno Diego Simeone? Dlhoročný výborný tréner futbalového klubu Atletico Madrid si našiel svoj osobitý štýl práve v čiernom obleku. Výnimočnosť jeho štýlu však spočíva v tom, že ho prakticky vždy dopĺňa o čiernu košelu s čiernou kravatou. Pre iné farby nemysliteľná kombinácia. No v čiernej? Neporaziteľná!

Výhradne po čiernom obleku siaha aj náš futbalista Marek Hamšík, ktorý sa stal aj tvárou našej novej kampane. Pre neho sú špecifické o niečo kratšie nohavice odkrývajúce holé členky a časť lýtok. Presne také nájdete aj v novej limitovanej edícii spolu s tématickými doplnkami s futbalovým motívom.

Je teda čierny oblek naozaj tak nudný? Formálny či neformálny outfit, ponúka toho mnoho pre oba svety a to je fakt, ktorý nemožno ignorovať.

A je preto geniálnou prvou voľbou, ktorú určite neoľutujete. 

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY