Nedarí sa vám dosahovať svoje ciele? Stačí len zmeniť prístup


Je začiatok marca a jedinou pripomienkou posledných Vianoc nám už sú len tri kilá navyše, v nepriamej úmere k výške nášho bankového konta. A Silvester? Ten nám pripomínajú snáď už len výčitky z predsavzatí, ktoré sme opäť nedodržali.

Väčšinou to vyzerá asi takto: Povieme si, že chceme schudnúť 10 kilogramov, čo je ideálny príklad, keďže ide o predsavzatie, ktoré si v istej fáze živote dá takmer každý.  Prvý január ešte dospávame, druhého januára ideme do fitka. Cítime sa dobre. Keď po troch dňoch opadne svalovica, ideme druhýkrát. Stále sa cítime dobre. Tretíkrát to však už nie je ono. Vynecháme tréning. Napokon ideme v januári ešte tak maximálne dvakrát, lebo permanentka bola drahá a my máme výčitky.

A zrazu je začiatok marca, človek sedí na gauči, hladká si brucho a premýšľa, či sa mu v práčke náhodou nezrazila košeľa, lebo opäť sedí akosi menej.

Nie je žiadnym tajomstvom, že len málokto naozaj vydrží so svojimi predsavzatiami dlhodobo (podľa štatistík udrží želanú zmenu len približne 8% ľudí). Dôvodom však nie je to, že by sme toho ako ľudia neboli schopní, práve naopak. Dôvodom je, že sa sústredíme na zmenu nás ako osôb, miesto toho, aby ste sa sústredili na zmenu našich návykov.


Budovanie návykov miesto cieľov

Ciele sú sexy. Znie to jednoducho dobre, že plánujeme zhodiť 10 kilogramov. V prvom momente sú takéto ciele veľmi motivujúce a už len samotná predstava procesu dosahovania je vzrušujúca.

Podstatne viac sexy ako zmena návykov. Povedať si, že budem chodiť cvičiť každý druhý deň v priebehu celého roka nie je tak vzrušujúca predstava. Nemá konečný cieľ a znie nudne. 

Lenže v konečnom dôsledku je práve návyk to, čo sa vypláca. Dosiahnutie cieľa je ako jednorazový zisk, zmena návykov je ako dlhodobá investícia.

A tak, ako vám za 20 rokov neprinesie bohatstvo to, že sa najbližšie roky v práci pretrhnete a budete šetriť kde sa dá, tak vám dlhodobé výsledky, napríklad v oblasti zdravia, neprinesie ani túžba za každú cenu zhodiť 10 kilogramov, najbližšie 2 týždne cvičiť dvakrát denne a nič dokopy nezjesť. Tak, ako vám dlhodobé bohatstvo zabezpečí skôr pravidelné investovanie, hoci v malých, ale pravidelných čiastkach, tak vám podobným spôsobom pomôže skôr to, ak si vyformujete nový návyk - napríklad sa každý deň aspoň 30 minút hýbať. Za každých okolností. Aj keby malo ísť len o prechádzku.

Pridajte si k tomu napríklad návyk, že si začnete obedy do práce variť sami. Mimo toho, že ušetríte kopec peňazí, tak budete mať plne pod kontrolou, čo dávate do úst, hoci to nebude práve kombinácia spiruliny, chia semienok a kokosového oleja, ktorú by ste pravdepodobne po troch dňoch vymenili za poriadny burger.

Takéto zmeny v životnom štýle vôbec nie sú drastické a sú teda podstatne ľahšie dosiahnuteľné ako cieľ “schudnúť 10 kilogramov”. No a v konečnom dôsledku, dlhodobo a bez drastickej snahy, skratiek a hladovania bude váha prirodzene pozvoľne klesať. Vznikne trvalá a ľahko udržateľná zmena.

30-dňové výzvy

Druhou zmenou, ktorá vám môže ľahšie pomôcť dosahovať svoje ciele, je zredukovať snahu zmeniť sa len na jeden jediný mesiac. Ak si nastavíte cieľ na celý rok, je dosť možné, že budete prvých 7-8 mesiacov otáľať. Ak vám dovtedy vôbec motivácia vydrží.

Túžite napríklad napísať v roku 2019 knihu? Dajte si záväzok, že najbližších 30 dní napíšete každý jeden deň aspoň 1 stranu. Túžite sa začať každý deň hýbať? Zaviažte sa, že to zvládnete len najbližších 30 dní.

30 dní je dostatočne krátka doba na to, aby to zvládol každý. A keďže vybudovať návyk trvá približne 21 dní, po tomto čase by sa táto akcia mala stať automatickou, takže by vám naozaj do budúcna nemala robiť absolútne žiadne ťažkosti.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY