Najčastejšie otázky k plesovej sezóne


Počas tohto mesiaca sme od vás dostali množstvo otázok, týkajúcich sa výberu pánskeho outfitu na ples. Rozhodli sme sa ich skompletovať a pomôcť tak tým, ktorých ples ešte len čaká.

Čo je príznačné pre rok 2019 v plesovej sezóne? Čo je taký správny plesový štandard?

Ples je jednou z večerných spoločenských akcií, pri ktorej je zvolenie správneho outfitu kľúčovým. Hostiteľ by mal na pozvánke určiť dress code, teda inštrukciu podľa ktorej by sa mali hostia na danú akciu obliecť. Ženy si dávajú veľmi záležať, aby boli ozdobou svojho muža, no netreba zabúdať ani na pánov. Podľa pravidiel spoločenskej etikety sa musí k obleku nosiť výhradne biela košeľa s dlhým rukávom, tak aby bola vidieť manžeta na rukáve košele. K smokingu je vhodné voliť smokingovú košeľu a motýlik čiernej farby, nie kravatu. Na ples by si páni mali obuť elegantné čierne topánky s koženou podrážkou, najlepšie lakovky, alebo topánky z leštenej kože s oxfordovým šnurovaním.

Kedy voliť oblek, kedy smoking? 

Dôležité je spomenúť, že plesy majú svoje delenie. Formálne a neformálne. Ak sa muž chystá na formálny ples je nevyhnutné, aby zvolil smoking. Ak sa chystá navštíviť ples neformálny, alebo ak uvedie hostiteľ na pozvánke dress code dark suit/ black suit, môžete čierny oblek, alebo tmavomodrý (v odtieni midnight blue). Oblek by nemal mať výrazné vzory, košeľu je opäť nutné voliť jednofarebnú s dlhým rukávom, nesmú chýbať manžetové gombíky. K večernému obleku volíme koženú šnúrovaciu obuv. Na formálny ples ak je na pozvánke uvedený dress code black tie je smoking tou správnou voľbou. Biela košeľa s dlhým rukávom, viazací čierny motýlik, lakované topánky a máte dokonalý outfit slávnostného rázu.

Ako postupovať pri výbere pánskej košele? 

K obleku výhradne nosíme len košeľu s dlhým rukávom, pretože nám musí košeľa spod saka prečnievať minimálne centimeter až dva. Rukáv košele má byť tak dlhý, aby zakrýval celé zápästie a končil pri koreni prstu. Pri formálnych udalostiach rukáv košele neohŕňame. Rozopnutý gombík pri krku a nosenie kravaty je pri spoločenských akciách neprijateľné. Dôležité je zvoliť správny strih košele, v predajniach OZETA sú v ponuke košele strihu regular, slim-fit, alebo ultra-slim fit, aby si mohol vybrať naozaj každý. Ku smokingu volíme košeľu s francúzskymi (zdvojenými) manžetami a s golierom so stojačikom so zahnutými špičkami. 

Dôležité je dbať aj na zloženie košele, ideálnou voľbou je bavlna, ktorá má jednoznačne najlepšie vlastnosti.

Zatiaľ žiadne produkty.

Kedy je vhodná kravata, kedy motýlik?

Ku smokingu volíme výhradne motýlik čiernej farby, ktorý by mal byť ručne viazaný. Ak volíme na spoločenskú akciu formálny oblek, najlepšou voľbou je hodvábna kravata, uzol volíme podľa typu goliera košele.

Je vhodné, aby mal pán sako zapnuté? Mala by byť súčasťou oblečenia vesta? 

Výhodou dvojradového obleku je, že obopína celé telo, nevýhodou je, že sako sa zapína na oboch stranách a nie je povolené ho počas dňa rozopínať, nerozopína sa ani v sede, ako jednoradové sako. U jednoradového saka máme väčšiu voľnosť, lebo v sede a pri tanci môžeme mať sako rozopnuté. Sako musí byť zapnuté ak sa predstavujeme, podávame niekomu ruku, máme preslov a pod. Spodný gombík ostáva vždy rozopnutý. Sako si v spoločnosti nesmie muž dať dole, pretože košeľa nie je považovaná za vrchné oblečenie, ale za prádlo. K jednoradovému obleku si môžeme vziať vestu, ktorá ho posunie o jednu priečku vyššie v rebríčku slávnostného oblečenia.

Ako štýlovo zladiť muža a ženu na ples? Je stále trendy, aby farba viazanky u pána ladila s farbou šiat dámy?

Najdôležitejším pravidlom je, aby obaja partneri dodržali predpísané oblečenie, ktoré určuje hostiteľ.

Často sa stretávame s tým, že pár sa chce na udalosť obliecť tak, aby mal muž motýlika, alebo kravatu vo farbách partnerkiných šiat, to už dávno pravidlom nie je. Pár sa má zosúladiť najmä štýlom oblečenia. V praxi to znamená, že ak má muž frak, dáma má mať veľkú večernú toaletu. Ak smoking, dáma si oblečie spoločenské šaty. 

Ak muž nemá konfekčnú veľkosť, musí si dať šiť oblek na mieru?

V predajniach Ozeta nájdete široký výber oblekov z rady Mix and Match, čo zabezpečuje kombináciu saka a nohavíc v rovnakom materiálovom aj farebnom prevedení. Kombinovať môžete, ale rôzne veľkosti, v ponuke sú predĺžené aj skrátené veľkosti. U vybraných základných modelov dokonca ponúkame 2 typy saka a nohavíc (užšie, modernejšie, alebo širšie, konzervatívnejšie) z rovnakého materiálu. U nás obavy z toho, žeby vám oblek nesadol mať nebudete.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY