Plášť vo farbe camel – neprekonateľná módna legenda


Je to farba, ktorej sa muži stále akoby podvedome báli. Predsa len, tento jemný odtieň hnedej, inšpirovaný farbou ťavej srsti, nie je tak “bezpečnou voľbou”, ako sú typické tmavé odtiene. Ak však zahodíte zbytočné obavy a pre jeden “ťaví” plášť sa rozhodnete, určite nebudete ľutovať. Práve naopak.

Legenda tisíce rokov stará

Väčšina ikonických módnych kúskov má spoločnú jednu charakteristiku – svoju históriu píšu desiatky až stovky rokov. Taká kožená bunda je nadčasovou legendou od dôb, kedy si ju zamilovali hollywoodske legendy ako James Dean či Steve McQueen, slávne trenčkoty zase píšu svoju históriu od prvej svetovej vojny.

A ťaví plášť? O ňom nájdete, verte či nie, prvú zmienku už v Biblii. “Ján nosil odev z ťavej srsti a okolo bedier kožený opasok. Potravou mu boli kobylky a lesný med,” píše sa v Evanjeliu podľa Matúša (Mt 3,4). 

Spoliehať sa len na históriu pochopiteľne nemožno a dôležité je, čo dokáže plášť vo farbe camel v súčasnosti. Čo sú jeho silné stránky a prečo si ho obľúbili muži po celom svete?

Univerzálny superkabát

Primárnou funkciou plášťa je nosiť ho cez oblek či podobný pracovný “úbor”. To síce dávno nie je pravidlom a dvojradové zapínanie plášťa zvládne aj neformálnejšie kombinácie, faktom však je, že väčšina pláštov s jednoradovým zapínaním a v neutrálnych farbách sa jednoducho k neformálnemu oblečeniu úplne hodiť nebudú. Nie že by to bol absolútny módny trapas, ale nie je to “ono”.

Až na camel.

Ťaví plášť vyniká s tmavými oblekmi, výborne však vyzerá aj s riflami. Tento odtieň pasuje prakticky ku všetkým tónom pleti, rovnako ako ku všetkým módnym prvkom všetkých nadčasových farieb, teda čiernej, tmavomodrej a šedej. 

Nehovoriac o tom, čo ťaví plášť urobí s vašim šatníkom. Mnoho mužov má tendenciu naplniť si šatník práve spomenutými troma tmavými odtieňmi, čo je síce rozumný prístup, no bez určitého oživenia to môže byť časom nuda. 

Jeden krásny ťaví plášť urobí s celým šatníkom zázraky a dramaticky ho oživí. Vnesie doň farbu, ktorá sa výborne so všetkým kombinuje, zachytí na ulici všetky pohľadu a čo sa týka elegancie, ani v tej nezaostáva, ba možno až nad svojimi kolegami vyniká.

Na čo si dať pri výbere plášťa pozor?

Čo sa týka výberu vhodného plášťa vo farbe camel, platia tu rovnaké pravidlá, ako pri všetkých plášťoch. Ich primárnou funkciou je nosiť ich cez oblek, preto by mal plášť ponúkať dostatok miesta pre takéto nosenie, no nie o moc viac a je teda vhodné pri výbere skúšať ho práve s oblekom. V otázke dĺžky je vhodné zameriať sa na to, aby plášť nesiahal pod kolená, ideálne tesne nad ne.

TOTO BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

OBJAVUJTE SVET OZETY